Εγκαταλελειμμένο το Παλατάκι στη Θεσσαλονίκη

Εγκαταλελειμμένο το Παλατάκι στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 16957/26.05.2011

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης &   Ανταγωνιστικότητας

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Εμφανώς εγκαταλελειμμένο είναι το Κυβερνείο, γνωστό ως «Παλατάκι» στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε τη δεκαετία του ΄50 και αποτελούσε την κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα. Σήμερα ανήκει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει Προέδρους Δημοκρατίας και τον εκάστοτε Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στο ακρωτήρι του Μικρού Εμβόλου ή Καραμπουρνάκι και έχει προνομιακή θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο. Είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης, αλλά η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι αποκαρδιωτική.

Ερημωμένο, με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης, αχανής βλάστηση, απεριποίητος εξωτερικός χώρος, είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος το επισκεφτεί. Τη στιγμή που συζητούμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το «Παλατάκι» αφήνεται στην τύχη του και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή του από την οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους. Κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του σημαντικές εκδηλώσεις και η αξιοποίησή του σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη. Οφείλουν τα αρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν ένα σχέδιο αξιοποίησής του, προτού υποστεί σημαντικές φθορές από το πέρασμα του χρόνου και την αμέλεια των αρμοδίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην κατάθεση ενός σχεδίου, που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του Κυβερνείου στη Θεσσαλονίκη;

Απαντήσεις Υπουργείων